Biografija Anita Rončević

Anita Rončević, rođena u Rijeci, istaknuta je glazbenica, umjetnica i pedagoginja. Svojim radom ostavila je neizbrisiv trag na kulturnoj sceni. Kao korepetitorica i instrumentalistica, surađivala je s mnogim renomiranim glazbenicima i orkestrima. Vodila je mušku klapu Levant, s kojom je osvojila prestižne nagrade. Njena koncertna karijera broji preko 1000 nastupa, uključujući solističke uloge u raznim društvima. Kao sveučilišna nastavnica i autorica brojnih znanstvenih radova, Anita je mentorirala stotine studenata. Njena likovna djela izlagana su na brojnim izložbama, a za svoj rad primila je mnoge nagrade i priznanja.

Anita Rončević

Rođena je u Rijeci gdje živi i radi. Diplomirala je studije: Razrednu nastavu, Likovnu kulturu i Organizaciju kulturnih djelatnosti na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, te Glazbenu kulturu na Pedagoškom fakultetu u Puli. Magistrirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Doktorirala je na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani na temi Multimedia in primary school, čime je stekla naziv doktorice znanosti razredne nastave.

 

Pedagoški i znanstveni rad

Autorica je više od 30 stručnih i znanstvenih radova, nekoliko knjiga, mentorica oko 200 diplomanata, sveučilišna je nastavnica na Učiteljskom fakultetu u Rijeci i gost predavač u inozemstvu (Finska, Belgija, Slovačka, Srbija, Slovenija).

Izražavanje u području likovne umjetnosti:

Nositeljica je autorstava u realizaciji izložbi studenata i metodičkih suradnika, nositeljica autorstava u realizaciji eksterijera i u realizaciji murala. Bila je voditeljicom raznih likovnih radionica  u RH i inozemstvu te voditeljica i sudionik raznih likovnih kolonija. Više puta bila je član žirija za odabir likovnih djela.

Ostvarila je 10 samostalnih, 16 skupnih izložbi u RH i inozemstvu, više likovnih kolonija i likovnih radionica, napisala desetak likovnih osvrta i recenzija i nekoliko knjiga. Izražava se u raznim medijima (fotografija, akril, mozaik, drvo, batik). Dobitnica je raznih među/državnih nagrada i priznanja. Godine 2021. postala je laureat pri Sveučilištu u Rijeci u području likovne umjetnosti s obzirom na postignuća na međudržavnoj razini. Umjetnički fokus u posljednje vrijeme temelji na konceptualnoj umjetnosti (performansi, akcije te umjetnosti-jezik prirode i zavičajnosti) i land artu umjetnička djela  nastaju kao izravne intervencije u krajoliku.

Slobodno vrijeme ispunjeno joj je sviranjem različitih glazbala, plesom, šetnjom u šumi, vrtlarenjem, humanitarnim radom i duhovnim aktivnostima

Glazbena karijera

U srednjoj Glazbenoj školi I.M. Ronjgov u Rijeci završila je tri smjera: suradnik u nastavi glazbe (teorijski), instrumentalist (glasovirist) i pjevački (solo-pjevanje). Sopranskim ulogama ostvaruje sakralnu, profanu i zabavnu glazbu. Godine 1995. pjevala je na lokalnom festivalu MIK – Melodije Istre i Kvarnera.

Nastupala je kao vokalna solistica u našoj domovini i inozemstvu (Italija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Poljska, Mađarska, Austrija, Japan, Chile i SAD). Korepetirala je pjevače i instrumentaliste. Svira nekoliko glazbala. Vodila je mušku klapu Levant. Osvojili su 1. nagradu na natjecanju u Omišu (1991./1992). Koncertira i izlaže likovne radove. Pjevala je i svirala pred nekoliko predsjednika država: Valeri Žiskar Desten, Stipe Mesić, Ivo Josipović, Kolinda Grabar-Kitarović.

Imala je

  • preko 1000 koncerata
  • 50 samostalnih koncerata
  • Bila je voditelj nekoliko zborova za djecu i odrasle te muške klape Levant iz Rijeke
  • Nekoliko stotina solističkih uloga u slijedećim društvima:
    • Mandolinistica Fratellanza di Fiume
    • Orkestar riječkog Kazališta Ivan Zajc
    • Beogradski orkestar SŠ Vojislav Vučković
    • Zbor Jeka Primorja
    • Zbor Ivan Matetić Ronjgov
    • Limena glazba Trsat
    • Limena glazba Spinčići
    • Limena glazba Marinići
    • Tamburaški orkestar Grižane

Nagrade i priznanja

2021

Laureat Sveučilišta u Rijeci

Dobitnica nagrade za postignuća u području likovne umjetnosti na međudržavnoj razini

1992

1. Nagrada na natjecanju u Omišu

Osvojila prvu nagradu s muška klapa Levant

2019

Međunarodna nagrada za likovnu umjetnost

Priznanje za izvanredan doprinos likovnoj umjetnosti na međunarodnoj razini

Kulturni Doprinosi

Doprinosi kulturnoj sceni

Mentorstvo

Mentorirala oko 200 diplomanata, sveučilišna nastavnica i gost predavač

Likovne radionice

Voditeljica raznih likovnih radionica u RH i inozemstvu

Likovne kolonije

Sudionik i voditeljica mnogih likovnih kolonija

Humanitarni rad

Aktivno sudjeluje u humanitarnim projektima i inicijativama

Pedagoški rad

Autorica više od 30 stručnih i znanstvenih radova, nekoliko knjiga

Izložbe

Organizirala i sudjelovala u brojnim samostalnim i skupnim izložbama

Otkrijte Više o Umjetničkom Putu Anite Rončević

Pridružite nam se u istraživanju bogatog umjetničkog naslijeđa Anite Rončević. Saznajte više o njenim glazbenim i likovnim postignućima, te kako je doprinijela kulturnoj sceni. Kliknite ispod kako biste otkrili više o njenom radu ili stupili u kontakt s njom.